Concepte

DSC04488

La revolució del frankfurt artesà arriba a Poblenou amb Frankfurt Rita

La xef Mònica Serra, alma mater del reconegut restaurant d’hamburgueses gurmet Massamare de Canet, està al capdavant d’aquest restaurant on la salsitxa, el pa i els farciments es presenten amb gran creativitat i qualitat. Amb preus populars que oscil·len entre els 3,50 i els 8,90€, Frankfurt Rita és un restaurant monogràfic sobre l’entrepà de frankfurt amb focus en una experiència de consum gurmet.

En els últims anys no són pocs els periodistes, escriptors, crítics i teòrics que indaguen en la necessitat de tornar a l’essència, a la simplicitat i donar-li un paper protagonista amb un tribut a la qualitat. Tornar la mirada al producte i als seus productors, posant el focus en els valors de proximitat i temporada, són part d’aquest procés que, en moltes ocasions, brinda més atenció a la matèria primera, o a un producte en concret.

En submergir-nos en una memòria col·lectiva, hi ha un producte que ha format part de les nostres vides en les seves etapes infantils, adolescents i adultes: l’entrepà de frankfurt. Aquesta salsitxa entre un pa allargat que gairebé cobreix tota la seva forma, amanit amb quètxup o mostassa: sopar informal amb amics, mos ràpid abans o després del cinema, capricil fast good… Anomenem frankfurt tant a l’establiment que els cuina i ven com a l’entrepà de salsitxa curada i fumada. Agrada a tots i tots tenim records associats a aquest entrepà que es va popularitzar en els anys 60 del segle passat, però per estrany que soni, es podria considerar com un dels entrepans preferits pels catalans. No en va, Catalunya és la comunitat autònoma amb major quantitat d’establiments.

DSC05221

Mònica Serra, la xef i ideòloga de Frankfurt Rita, també és filla d’aquesta generació. Aquesta cuinera que va estudiar a l’Escola d’Hostaleria de Girona amb Joan Roca i que es va llaurar una trajectòria en l’alta cuina al Sant Pau va decidir un dia baixar-se d’aquest ritme frenètic i reinventar-se a Canet de Mar: allí obriria la millor hamburgueseria que pogués imaginar. Massamare és encara una realitat, i després de més d’una dècada elaborant hamburgueses casolanes d’alta qualitat i creativitat, entenent com a poques què és una hamburguesa gurmet, és ara creadora dels frankfurts gurmets.

A Frankfurt Rita, Serra no ha inventat el concepte de frankfurt gurmet, però sí que va més enllà com ningú: 12 entrepans gurmet amb farciments saborosos i l’opció a escollir quina salsitxa gaudir, a triar entre una clàssica tradicional, una vegetal (amb un toc fumat) o l’excel·lent salsitxa artesana de porc negre que elabora per a ella el reconegut xarcuter Xesc Reina, de Can Company (Mallorca). Ingredients de proximitat, temporada i combinacions de gran creativitat per a brindar sabor a un mos ràpid… a preus populars. La versió de frankfurt més senzilla, que és la més clàssica i comprèn la salsitxa i el pa (amb quètxup i mostassa a plaer), costa 3,50€. L’entrepà de frankfurt més car costa 8,90€. La clientela ens ha acollit molt bé, explica Serra, i ens alegra comprovar que els entrepans dissenyats han sigut un encert perquè tots es venen molt bé. Especial atenció mereixen el Blau (frankfurt, ceba confitada, xampinyons, cansalada viada fumada i formatge blau), el Maduixa (frankfurt, cansalada viada fumada cruixent, ceba cruixent, quètxup de maduixa casolà i formatge de cabra) i el Complet (frankfurt, xucrut, ceba cruixent, tomàquet, alvocat i maionesa)

“El Rita”, com ja comencen a cridar-los els primers clients assidus des que van obrir a l’agost al carrer Pujades (Poblenou), no resta atenció ni als acompanyaments (saboroses braves, nachos amb un twist, croquetes o una deliciosa amanida) ni a les begudes, amb 9 propostes de cerveses entre les quals, les artesanes de Art Cervesers.

Serra no està sola en aquesta aventura, Frankfurt Rita té una ànima bicèfala: Albert Cano, molt conegut a Barcelona per la seva vinculació amb Moritz com a director d’hostaleria i per la seva trajectòria com a empresari de la restauració de vastíssima experiència (entre altres, com a soci del Mucho d’en Jordi Vilà i en Xevi Ramon), és el seu company i el responsable d’haver-li donat forma al projecte. L’amistat entre tots dos es remunta a Canet, i quan Serra va començar a testejar la seva idea de fer els millors frankfurts en el seu Massamare, tots els dimecres, Cano ràpidament va saber veure que hi havia una oportunitat real per a aquest producte elaborat i pensat amb tant d’afecte. Frankfurt Rita arriba a Barcelona brindant un íntim homenatge a Rita, la veïna de Serra a Sant Cebrià de Vallalta que, durant la seva infància, va tenir un impacte positiu com a exemple de bondat, fortalesa i carisma.


Más info: https://www.instagram.com/frankfurt.rita/